Despre noi

Banat Media a fost  fondată în 2006 ca prestatoare de servicii în domeniul publicațiilor electronice. Cu sediul în Germania, firma s-a specializat pe tematici legate de istoricul și tradițiile culturale ale Banatului, însă deschisă tuturor artiștilor și instituțiilor care promovează arta vizuală, inclusiv celor din diaspora. Primele produse au fost cărți poștale cu CD-uri integrate prin care se puteau trimite o serie de informații digitalizate. Așa a fost creat primul CD de prezentare a orașului Timișoara în șapte limbi și cu imagini panoramice ale obiectivelor turistice ale orașului – o noutate absolută în marketingul de atunci. Au urmat apoi o serie de prezentări despre instituțiile culturale ale orașului, ca de exemplu despre Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean și despre bisericile istorice. Vezi exemple.

O altă noutate a fost cartea poștală în format panoramic cu mini-DVD, care a inclus primul tur virtual de 360 ° de-a lungul drumului pentru bicicliști, paralel cu râul Main. Au urmat proiecte internaționale despre caligrafia arabă și Sfânta Moschee din Medina. Ultimul proiect, o carte poștală CD, ca suport de promovare pentru „Timișoara Capitală Culturală 2021”, a fost din păcate stopat. Cu timpul, dezvoltarea tehnică a făcut ca suportul CD și DVD să fie depășit.

Ulterior, Banat Media s-a reorientat pe producția de albume în format digital, așa-numitele „flipbooks sau flipalbums” – care sunt practic cărți sau albume în format electronic, unde cititorului i se oferă, pe lângă vizualizare, și posibilitatea de răsfoire virtuală. Este o modalitate de publicație modernă și originală, semnificativ mai ieftină decât formatul tipărit. Se pretează în special pentru albume foto și de artă, jurnale de călătorie, cărți de bucate sau chiar albume ilustrate de poezie și cărți pentru copii.

La ora actuală, Banat Media și-a încetat activitatea editorială, administrând doar portalul de prezentare a galeriilor de artă virtuală în format 3D și albumele digitale.